3 gode råd: Sådan giver du din hund velvære

En glad hund er en sund hund. Ligesom os mennesker har hunde også brug for pleje og velvære for at blive glade og sunde væsener. Når du anskaffer dig en hund, har du også ansvaret for, at den bliver plejet og får de bedste forudsætninger for at trives.

Du får her 3 gode råd til at give din hund optimalt velvære.

Køb det rigtige hundefoder

Du er, hvad du spiser. Det hører vi om og om igen. Men det samme gælder for hunde. Sørg derfor for at investere i hundefoder rig på vitaminer, mineraler og næring. Det er altså ikke ligegyldigt, hvordan du fodrer din hund.

Du bør først og fremmest se på alder og drøjde. Er din hund hvalp? Og er det en lille eller stor race? Hvalpe kræver mere af alt. Det betyder mere protein, fedt, kalcium, klorid, natrium og fosfor, så du hjælper dens udvikling og vækst rigtigt på vej.

Når din hund er blevet fuldvoksen, kræver det en anden type foder. Det er altid en god idé at rådføre sig med dyrlæge, så du giver din hund præcist det, den har brug for. Dertil er det vigtigt at overveje det fodringsmønster, der passer bedst til din hund. Overordnet set skelnes mellem tre forskellige metoder:

· Fri fodring. Her har din hund altså fri adgang til sin madskål alle timer af døgnet og kan selv spise, når den er sulten.

· Fodring med tidsbegrænsning. Du sætter en skål frem med foder i et bestemt tidsrum i løbet af dagen, så hunden kan spise her.

· Måltidsfodring. Ligesom vi mennesker får måltider løbende op ad dagen, serverer du også mindre mængder mad til din hund i løbet af en dag.

Hvilken fodringsløsning, du skal anvende, afhænger meget af din hund. Prøv dig derfor frem med de forskellige metoder, så du finder frem til den rigtige metode til din hund. Den skal nemlig hverken have for lidt eller for meget mad.

Aktiver din hund

En hund behøver aktivering for at holde sig i gang. Derfor er det vigtigt, at du giver dig tid til at aktivere din hunds sanser. Det behøver ikke tage lang tid – selv små øvelser gør en verden til forskel for din firbenede ven.

Prøv eksempelvis at smide foderet ud på græsplænen og giv hunden kommandoen ”søg”. På den måde leger du en slags gemmeleg med hunden, samtidig med at dens lugtesans forbedres. Duftene fra naturen gør det endnu sværere for din hund at lugte sig frem til maden, så det er en rigtig god træningsøvelse. Husk også at rose din hund, hver gang den finder frem til en godbid. Det motiverer den ekstra meget – og gør bare legen/træningen endnu sjovere for den.

Sørg også for at gå tur med din hund hver dag, det er god motion for jer begge. De små lege og gåture er ikke bare gode for hunden, det er også med til at styrke forholdet mellem dig og din hund.

Plej din hund

Du går selv i bad én gang om dagen, ikke? Din hund trænger også til et bad i ny og næ. Når du skal vaske din hund, kan det være en god idé at børste dens pels igennem, inden du går i gang med vand og sæbe. På den måde får den børstet alt filtret ud, så du ikke ender med en pels, der ligner en kogt hårbolle.

Det er ikke til at undgå at svine, når din hund skal en tur i bad. Tag derfor noget gammelt tøj på, som kan tåle at blive beskidt. Brug en skål til at hælde vand ud over din hund. Sæb den forsigtigt ind og vær grundig omkring alle folder. Du skal dog undgå at få sæbe i ører eller øjne. Skyl sæben af og kør endnu engang med sæben, så du er sikker på at få al snavs vasket af. Når du har kørt sidste omgang sæbe, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på at skylle al sæben helt ud af pelsen. Gør du ikke det, vil det sidde og irritere og klø.

Dog er pelsen ikke det eneste, du skal huske at pleje. Din hunds tænder er også meget vigtige for dens generelle sundhed – præcis som det er for os mennesker. Det kan være svært at børste tænderne på en hund, men der findes heldigvis andre metoder, der er lettere. Køb specielle dentasticks, som ikke bare smager godt for hunden, men som også effektivt fjerner plak og tandsten. Tjek din hunds tænder ca. én gang om ugen, så du kan holde øje med ændringer.